Szilveszteri vacsora

Hát először is: Boldog Új Évet mindenkinek!

Ez csupán egy villámposzt lesz arról, hogy mi volt a szilveszteri vacsoránk, mert ünnepek előtt mindig mindenki kajákról beszél, ír, fényképel, de miért ne lehetne ünnepek után is?

A klasszikus újévi menüben ugyebár malacsültnek kellett volna szerepelnie, meg virslinek és korhelylevesnek, lencsének és hirtelen nem is tudom kifelejtettem-e még valamit?
De nálunk most nem ezek voltak.
A malacot már két hete megvettem, gyönyörűen berovátkolt bőrös felülettel, de Té beleszeretett és azonmód elkészítette :)

Úgyhogy ezekután csak egyetlen dologban tartottuk magunkat a bevett szokásokhoz: azt ettünk Szilveszterkor, amit nagyon szeretünk. Minden másban eléggé atipikus volt a menü.

Előételnek pici, fetasajttal töltött csípőspaprikákat vettem, ami fűszeres olajban úszkál. Kiválóan lehet kenyérre kenni, tunkolni, olivabogyókkal kiegészítve.
A többféle kemény és lágy, érett sajt lehet előétel is, de maradhat a végére, a borozgatás mellé is.
A kenyér sem mindegy ilyenkor, vettem is többféle magos, fokhagymás, krumplis, fekete, barna cipót, zsemlét, bagettkét.

A fő fogás pedig, habár még odébb van a húsvét, mégis báránysült volt.
Az elkészítését már bemutattam, most annyi volt a specialitás, hogy édesköménnyel és krumplival együtt sütöttem, a fő fűszer pedig a tárkony volt. Szárított, saját :)

A kis üvegtálban pedig nem rizs és nem is tarhonya van, hanem bulgur. Nagyon szeretem, kiválóan ízesíthető és nagyon jól kezelhető, kár hogy csak kevés helyen lehet kapni.
Az édesköményről még: volt már róla szó, és említettem, hogy sültekhez is társítható, továbbra is bíztatok mindenkit, hogy próbálja ki.
A maradék sült hidegen is nagyon finom, de a legjobb derivált étel a sültjeimből a leves. Miután a sülteket egyszerűen vízzel öntöm le és úgy párolom a végső pirítás előtt, ez a lé, a benne lévő fűszerekkel, húslével, krumplival, édesköménnyel (vagy ami épp adódik), jelen esetben a bulgur maradékával és a maradék húscafatokkal egy zseniális leves alapját képezi.
Erre ma fog sor kerülni.

Mindenkinek jó étvágyat, finom és fantáziadús ételeket 2014-ben is!

7 hozzászólás

 1. danescu — 2014-01-04 19:22 

Boldog Új Évet! Minden a helyén van itt! Nem tudom mit kéne még hozzátenni! Az édeskömény kipróbáláskor ízlett, de általában megfeledkezem arról, hogy beszerezzem. Mit ad isten nálunk is volt egy kb 2 kilós csülök, kicsontozva, kiterítve szépen. Putriszagú szalonna, fokhagyma egy kis csombor meg kömény stb. Körethez krumpli és csicsóka keveréke, meg néhány gomba. Felavatásra került a karácsonyi Pataki tál. Elővigyázatosan kezeltem, nehogy eltörjem. A léhasznosítás is azonos. Ma fogyott el. A végeredmény kiváló (ezzel nem tudok nagyot tévedni!). A végeredményről fényképes bizonyítékkal már nem tudok szolgálni. A korhelyleves meg most fő….

 2. weelma1 — 2014-01-04 21:13 

Őrült izgalomban vagyok – tiboru még él???? :)

 3. csuri — 2014-01-05 11:09 

@danescu: Azt a Pataki tálat majd egyszer megnézném!
A menü amit leírsz még kép nélkül is nyálcsorgatós, pláne hogy ismerjük a szakácstehetségedet is :)

 4. csuri — 2014-01-05 11:10 

@weelma1: Weelma, miért vagy izgalomban?? Tiboru nagyon is él, naná! Arra célzol, hogy rég nem posztolt, vagy hogy vajh életben maradt-e a főztömtől?? :)

 5. danescu — 2014-01-05 11:12 

@csuri:
Anyós karácsonyi ajándéka volt! (ennek ellenére használható)
Megnézni bármikor lehet: szerintem úgy érdemes, hogy „belealkotok” valamit. Mindenre nyitott vagyok, csak főzni és enni lehessen! :)

 6. danescu — 2014-01-05 11:17 

@csuri: Szerintem tényleg arra célzott! :)

 7. weelma1 — 2014-01-05 15:59 

@csuri: Utóbbi. Nem a minőségre, hanem a mennyiségre gondoltam! :)

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.