Inni Portugáliában – a kávé

A portugál gasztronómiai hagyományok felsorolásakor nem feledkezhetünk meg a kávéról, hiszen valódi latinok lévén, a luzitánok a koffein segítségével óriási erőfeszítéseket tesznek a szívritmuszavarok és a kórosan magas vérnyomás előidézésére. Főleg Angolából és Brazíliából származó, lehetőleg frissen pörkölt és őrölt babkávét használnak, ami – a zaklatott közös történelmi múlt ismeretében – abszolút nem meglepő. Először is: Portugáliában „kávét” nem lehet rendelni. Egy átlagos lisszaboni pincér ennek hallatán olyan arcot vágna, mint magyar kollégája, ha egy pesti étteremben „levest” vagy „húsételt” kérnénk.

Megpróbálom összefoglalni a legfontosabb portugáliai kávé-típusokat, előrebocsájtva, hogy felsorolásom korántsem lesz teljes. Az „egy adag kávé” saccra úgy egy púpozott evőkanálnyi, az „egy adag víz” nagyjából 30 ml-t jelent.
1.) Bica (bíká): a mi fogalmaink szerinti presszókávé a négyzeten. Pirinyó csészében szervírozzák, és olyan tömény, hogy cukor nélkül csak a mazochisták isszák. Porto környékén cimbalino (szimbalinu) a neve, de ha arrafelé café-t kérsz, akkor is ezt adják. Egy adag kávé, egy adag víz.

2.) Bica curto (bíká kúrtu): bica a négyzeten. Annyi kávé van benne, mint a bica-ban, de feleannyi vízzel készül. Kizárólag ördögűzésre vagy halottfeltámasztásra javasolom. Egy adag kávé, fél adag víz.

3.) Bica cheia (bíká séjá): bica négyzetgyök alatt, dupla annyi vízzel. Ezt mondanám sima presszókávénak. Egy adag kávé, két adag víz.

4.) Carioca (kárioká), vagy bica fraca (bíká fraká): gyenge kávé. Fél adag kávé, egy adag víz. Figyelem: ha azt mondod, carioca de limao (kárioká de limáu), akkor nem kávét kapsz, hanem citromos teát, citromhéjból, teafű nélkül. De legalább kávéscsészében.

5.) Bica dupla (bíká duplá): na vajon..?

6.) Mazagram: egy bica-t beleöntenek egy jéggel teli másfél decis csészébe, majd hozzáadnak egy citromszeletet. Broáf.

7.) Bica com cheirinho (bíká kom sejrínyú): alkoholos (általában konyakos) bica. Egy adag kávé, egy adag víz, egy adag tömény szesz.

8.) Café com leite (káfé kom lejté) vagy galão (gáláun): tejeskávé. Egy bica-t felöntenek egy deci forró tejjel.

9.) Pingo (pingu): egy bica-ba pár csepp tejet tesznek. Ezt csak északon kérjétek, mert a déliek nem nagyon ismerik.

10.) Abatanado (ábátánádu): habos kávé; leginkább a kapuccsínóra hasonlít.

11.) Garoto (gárotu): azt jelenti: kölyök. Egy adag kávét másodszor is lefőznek, s az így kapott híg kávét felöntik két deci meleg tejjel. Ezt délen érdemes kérni, az északiak nem isszák. Ha egy 14 évnél idősebb férfi ilyet rendel, készüljön fel, hogy meg fogják köpdösni, fotóját kifüggesztik a lisszaboni reptér szégyenfalán.Ha külföldi az illető, legközelebb talán be sem engedik Portugáliába.

A két legnépszerűbb populáris kávémárka a Delta és a Buondi; persze mindegyikből legalább ötfélét lehet kapni a közértekben.

Egy bicáért 70-90 centet kérnek, de a legflancosabb helyeken sem kerül egy-másfél eurónál többe. A többi kávétípus ára ebből könnyen kiszámítható, de a lényeg: még a mi zsebünknek is elviselhető.

Állítólag vannak olyanok, akik naponta lenyomnak 10-15 adag bica-t. Ezt nem is kommentálom, mert miközben ezt írom, máris gyorsabban kezdett verni a szívem. Orvosok biztos meg tudják magyarázni, hogy ezek után hogy nem halt még ki a portugál nemzet.

1 hozzászólás

 1. Deak Tamas — 2015-04-05 10:49 

De lehet kávét „um café” rendelni, és nem vágnak hozzá pofákat.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.