Piac: Tolosa, Baszkföld

Tolosa városról volt már szó. Fejtegettem, hogy mennyire kiváló támaszpont Baszkföld meghódításához, de önmagában is egy nagyon kellemes, szép kisváros, kábé az általunk kiszemelt terület közepén.
Belvárosában, az Oria folyó partján, a régi híd és a templom szomszédságában nagyon figyelemfelkeltő egy fehér, üvegezett, árkádos csarnok.
A szálloda recepciós lányaitól megtudtuk, hogy ez a heti piac színtere… Márpedig ha Csurtusék piacról hallanak, azt megnézik maguknak.

És megmutatják nektek is.

  A fehér lábasház a tolosai piac színtere, de csak hetente egyszer. Egyébként üresen áll, vagy legalábbis mi teljesen üresen találtuk hétköznapokon.
  A folyó felőli oldalon végig üvegezett, de a másik oldala, a házak felé eső, az nyitott. Ezzel tökéletesen megoldották, hogy eléggé szélvédett legyen, de azért szellős és levegős is egyúttal.

Szombatonként egészen másképp néz ki a hely: nyüzsi van, gyönyörű friss termékek, és ráérősen traccsoló, nézelődő, vásárolgató népek. Igazi találkahely; tökéletesen érződik, hogy nem csak a kajabeszerzés kedvéért jönnek az emberek, hanem egy kis dumcsi, séta, társasági élet kedvéért is.
  A szokásos zöldség-gyümölcsök mellett komoly felhozatal volt például sajtokból.
Étteremben később nagyon finom, lágysajtból készült desszertet ettünk, de itt a kemény sajtokból volt kellemes választék.
  A zöldségekre mondhatjuk, hogy semmi különös, de azért van valami, ami nagyon tetszik nekem ezeken a külföldi kisvárosi piacokon. Olyasmi, amit itthon hiányolok (példának okáért Gyálon, ahol pedig nagy piac van minden vasárnap).
  A kistermesztők árujáról van szó. Arról, hogy a nénikék kiteszik azt, amit a kertjükben, kis gazdaságukban termesztenek, és ettől nem minden alma, uborka és paprika tök egyforma, hanem mindegyik egy kicsit más.

Nos, Tolosában ilyenek voltak a gyümölcsök és zöldségek, Gyálon pedig szinte nincs már kistermelő a piacon, csak a kereskedők, kb. ugyanazzal az áruval, ami a hipermarketekben is megtalálható, csak jobb minőségben.

No de térjünk vissza Tolosába.

A baszkok étrendjében komoly helyet foglal el a gomba, és az a piacon is látszott:
Mint később megtapasztaltuk, isteni finom omletteket csinálnak belőle, többek között.
Csigát itt nem ettünk, de friss, még mozgó jószágokat vehettünk volna. Minden bizonnyal veszik is. Gondolom tapas lesz belőle, többek között, mert tapas mindenből lehet – de a tapas-ügyi értekezés valamint a baszkföldi evés-ivás egy másik poszt témája.

Nincs

Nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.