Inni Írországban – a Mérgező Italok Törvénye

Korosztályomat nem igazán kell emlékeztetni arra, hogy volt idő, amikor a Vasfüggönyön innen, például a baráti Lengyelországban úgy próbáltak gátat szabni a minden addigi előzményt meghaladó alkoholfogyasztási lendületnek, hogy délelőtt tízig sehol nem lehetett alkoholt vásárolni: sem kocsmában, sem közértben. Soha nem felejtem el azokat a sóvárgó arcokat, akikkel (ha jól emlékszem) 1989 őszén Krakkóban találkoztunk, s akik fél tíztől fegyelmezetten álldogáltak egy helyi ABC előtt, majd 10 óra 02 perckor már a sarkon töltötték be arcukba a frissen vásárolt vodkát (két embert számítva egy félliteres üvegre).

Nos, minden demokratikus érzelmű alkoholista azért szavazott 1990-ben Tallinntól Szófiáig a változásra, hogy ilyen csúfság többé ne eshessen meg. Egy jogállamban annyit iszol, amennyit ki tudsz fizetni és akkor, amikor kedved szottyan rá! – gondolhatták, és nem sejtették, hogy pár év múlva orbitális átverés áldozataivá válnak (és most kizárólag az alkoholra gondolok!!!)

A szeszellenesség és csökött kistestvére, a kulturált alkoholfogyasztásnak eufemizált, politikailag nagyon korrekt elmélet ott támad, ahol senki nem számított rá: az írek földjén, ezen a gyönyörű szigeten, ahol büszke sör- és whiskey-fogyasztók hajdani generációinak tucatjai ennél sokkal kevesebbért is fegyvert ragadtak, ha nemzeti önérzetüket sérelem érte.

Hát igen: az ír közértek italpolcain ilyen és hasonló feliratok riogatják az arra vetődött, szomjas utazót:
Aki ismer, az tudja, hogy nálam minden szent és támadhatatlan, ami ír. Ezek a táblácskák azonban megleptek – és nem feltétlenül azért, mert a társadalmilag elfogadott mértéken felül lennék alkoholfogyasztó, hanem mert egy ilyen mérvű beavatkozást a magánéletbe tényleg nem tartok méltónak egy jogállam részéről.
Először is, ott van a hivatkozott jogi norma neve: Intoxicating Liquor Bill, vagyis A Mérgező Italokra Vonatkozó Törvény.

Figyelitek ezt? Nemes egyszerűséggel (mindenféle bűnmegelőzési indokra hivatkozva) mérgező italnak nevezi az alkoholokat… Jó, hogy nem a Sátán Folyadékának…

Ez persze nem akkora újdonság, hiszen az országban legalább 1927 óta ez a hivatalos elnevezésük (és mintha más angolszász államokban is hasonló lenne a hivatalos megnevezésük), de akkor is hátborzongató, nem?

A másik: az állam megtiltja nekem (meg neked, szóval mindenkinek), hogy hétfőtől szombatig, fél 11 előtt bárhol, bármilyen apropóból alkoholt vásároljak: és ez nemcsak az égetett szeszekre, hanem borokra, sörökre, mindenre vonatkozik, amiben CH3-CH2-OH (etilalkohol) van. Vasárnapokon és Szent Patrik napján ez a tiltás fél egyig meghosszabbodik. Este tíz után meg ismét tilos pótolni a megcsappant készleteket.

Szerencsére mindez a kocsmákra nem vonatkozik; jól is néznénk ki, ha az utolsó rundot 21 óra 59-kor kéne kikérni… Az is igaz, hogy az új (2009 augusztus elseje óta hatályos) törvény értelmében az éjszakai klubok legkésőbb 02 óra 30 perckor be kell zárjanak.

Itt látható pár tüntető, akik ilyen feliratú táblákkal fejezik ki nemtetszésüket:
A sárga tábla felirata: Európa legfiatalabb lakossága, de a legöregebb (legidejétmúltabb) törvényei?
Ez a nagyon rokonszenves fiatal hölgy pedig ezt kérdezi országtól-világtól: Nem vagyunk mi egy kicsit idősek ahhoz, hogy egy dadus-államra legyen szükségünk?

Hát szó, ami szó: az ír kormány által rekordgyorsasággal végigvert törvény enyhén szólva is kiskorúként kezeli a szavazókat, atyáskodva fogja a kezüket és hatalmasat ráver, ha azok rosszat akarnak önmaguknak (legalábbis az állam szerint rosszat).

Maga a törvény még előír további megszorításokat is, ezek közül válogattam ki az alábbiakat:

 – a közértekben a piát elkülönített polcokra szabad csak kitenni – mondjuk ez nem nagy durranás, itthon ez eddig is így volt;

– megtiltják a „rendkívüli leárazás”, „akció”, „kettőt fizet, hármat kap” és hasonló parasztvakító feliratok elhelyezését az italok vonatkozásában;

– minden olyan létesítmény esetében, ahol a fenti időszaktól eltérő időtartamban, különleges engedéllyel árusítanak alkoholt (pl. kocsmák, bárok, éjszakai szórakozóhelyek), kötelező módon biztonsági kamerákat (CCTV) kell elhelyezni;

– a Garda Síochána (vagyis az ír rendőrség) bárkitől elkobozhatja a nyilvános helyen vagy közterületen fogyasztott alkoholt akkor, ha „megalapozottan tételezi fel, hogy rendbontásra kerülhet sor”; nem adod oda a rendőrnek a söröd? 500 euró pénzbírság; na, egy ilyen gumijogszabályról álmodik minden rendvédelmi szervezet Norvégiától Argentínáig…

– a rendőrség minden olyan magánterületre beléphet, ahol alkoholt fogyasztanak és ahol „a rendbontás gyanúja fennáll”; nem engeded be a rendőrt? 5.000 eurós bírság, plusz bemennek erővel; lásd előző pont megjegyzése…

– kiskorúnak tűnsz, alkoholt fogyasztasz és a rendőr kérésére nem tudod igazolni, hogy nagykorú vagy (neadjisten tényleg kiskorú vagy)? 500 eurós bírság anyunak-apunak, 5.000 eurós bírság a neked alkoholt eladó kereskedőnek, és a kocsma (közért, stb.) bezárása 2 naptól 2 hónapig terjedő ideig.

Csemegeként még egy előírás: ha egy éjszakai mulató előzetesen megállapított férőhelyeinél többen tartózkodnak az adott szórakozóhelyen, a tulaj első alkalommal 3.000 euróig, minden további alkalommal 10.000 euróig terjedő pénzbírsággal sújtható… És így máris érthető a sok helyen látható „Maximális férőhelyek száma” felirat, na meg a beengedő-kidobóemberek, akik nélkül komolyabb kocsma nem is képzelhető el Dublinban.

Na, nem borzolom tovább a civil szabadságjogok szurkolóinak idegeit; amúgy biztos vagyok abban, hogy a Garda nem fog visszaélni ezekkel a (Nyugat-Európában meglehetősen szokatlanul rendpárti és széles körű) jogosítványokkal.
Ezen a fotón mellesleg két rendőr látható, amint lecsaptak egy állattenyésztői tüntetésre és az ott talált söröket a törvény teljes szigorával elkobozták. A renitensek adatait persze felírták, a későbbi pénzbírság behajtása érdekében.

Szerinted jól van ez így? Tényleg nem vagyunk felnőttek, akik el tudnák dönteni, hogy mi jó nekik és mikor? Tényleg annyival kevesebb alkoholista lesz, ha a nap 24 órájából csak 10-ben vagy 12-ben vásárolhatnak alkoholt? Úgy tudom, a Gorbacsov-féle alkoholtilalomnak sem volt érdemi pozitív hatása, sőt…

Véleményeket a kommentekhez kérek, nem csak és nem feltétlenül az ír példáról…

Sláinte! (kiejtése kábé: szlóncse!) Azaz egészségedre, írül.

13 hozzászólás

 1. pnxntdd — 2011-09-01 09:57 

itthon is volt alkoholvásárlási tilalom a rendszerváltás előtt. ha jól emlékszem, reggel kilenc előtt nem lehetett alkoholt venni. és persze a választások napján egyáltalán nem. ráadásul a legtöbb belvárosi kerületben este 11 után most sem tudsz sört venni. se.

 2. TZs — 2011-09-01 10:21 

A pubok 11:00-12:30-ig lehetnek nyitva attól függően éppen milyen nap van. A night clubok tovább maradhatnak nyitva (2:30, ahogy írtad). Mindenhol van biztonsági őr, aki ha úgy látja, hogy nem kéne bemenned, akkor nem enged be. Ha meg úgy látja, hogy ki kéne menned, akkor „segít”. Amikor Dublinban voltam épp kifelé haladtam egy nightclubból, amikor hátulról kicsit meglökték a vállamat. Hátranéztem, és egy biztonsági ember hátracsavart kézzel vitt ki egy renitenskedő srácot. Kint elbúcsúztak tőle. Hiába magyarázkodtak a barátaival.
A pubok elméletileg 11 elött nyitnak, de én nem nagyon találtam olyat ami dél elött kinyitott volna (mondjuk ilyen kávézó jellegű helyre be lehet ülni egy Guinnessre délelött is, de az nem pub). Sőt, sok pub csak késő délután nyit.
Itthon meg már kora reggel kinyit a kocsma, hogy munkába menet meg lehessen inni egy reggeli gyorsítót.
Alapvetően nem rossz az Ír szabályozás, éjfél után mindig csend volt. Nálunk viszont éjfél elött snassz elkezdeni bulizni vagy inni. Nem egyszer mentem éjjel haza itthon a belvárosban úgy, hogy szembejövő külföldiek (esetleg magyarok) ordítottak ahogy a torkukon kifért (és az autókon ugráltak végig). Rendőr sehol, a romkocsma biztonsági embereit már nem érdekli, mert onnan 50 méterrel messzebb van. A helyiek meg nem tudnak aludni. Amúgy a 7. kerületben pl. nem lehet este 11 után szeszesitalt árusítani a boltokban, ahogy elöttem is írták.

 3. kahuna — 2011-09-01 14:57 

Intoxicating az nem mergezot jelent…

 4. tib0ru — 2011-09-01 15:31 

Hanem?

 5. tib0ru — 2011-09-01 15:34 

Van olyan értelme is, hogy részegséget előidéző, de ez már átvitt jelentés. A szó szerinti fordítás a mérgező.

A „toxic” sem azt jelenti elsődlegesen, hogy mámorító, hanem azt, hogy mérgező, mérges, toxikus.

 6. bobo — 2012-08-13 15:05 

Csak pontositanak, minden fele kotekedes nelkul..
Intoxicating – bodito (alkohol, drog)
Toxic (toxicant, poisonous) – mergezo

 7. tiboru — 2012-08-19 16:02 

Oké, persze, de ez mégiscsak egy gasztroblog, nem pedig nyelvészeti :-)

 8. tib0ru — 2011-09-01 15:35 

Köszi a kiegészítést!

 9. lorgerm — 2011-09-01 22:35 

Mi 87-ben vagy 88-ban voltunk Lengyelországban egy nemzetközi kulturális fesztiválon. Reggel 10-kor volt egy előadás, gondoltuk lemegyünk a városba (hegyen laktunk egy síszállóban vagy miben), a főtéren a színház mellett megiszunk egy sört, aztán megyünk megnézni a darabot. Beültünk a teraszra, pincér jött, kértünk pivot, a pincér elsápadt, aztán bement. Kisvártatva hozta a söröket. A szomszéd ház előtt álldogáltak jómunkás emberek, csak pislogtak. Akkor esett le, hogy itt alkoholtilalom van délelőtt. Mi ugye egy nemzetközi fesztivál delegáltjai voltunk, a pincér nyilván megkérdezte mit tegyen, vagy nem tudom. Nagyon kínosan éreztük magunkat, többet délelőtt nem ittunk, meghagytuk esti programnak.

 10. tib0ru — 2011-09-02 09:24 

Pedig nincs is jobb, mint egy-két sörrel (miegyébbel) megalapozni az intenzív kulturális élmény befogadását :-)

 11. szuperferko — 2011-09-08 20:41 

Smaragdsziget, ó, Smaragdsziget!
Asszony „nyaralt” a családdal, kiknél bébisintérkedett, valahol messze a Pireneusokban, míg mi a sógorral, férfias hétvégét tartottunk: beb@sztunk minden nap! Illetve, csak asztunk volna, mert Good Friday volt (Saint Patrick vasárnapja előtti péntek), amikor is érvénybe lép a teljes alkoholárusítási tilalom a hétvégére! Amit az általad is említett vasárnap oldanak fel…
Így esett, hogy két elvonási tüneteket felvonultató nap után, csont józanul, teljesen elkeseredve ténferegtünk, és magyaros szokás szerint „sárga leves-lapos hús” kombóhoz szükséges alapanyagok beszerzése közben betévedtünk egy lokális Tesóba. Ott meglepődve láttuk a táblát az italrészleg előtt, hogy 12:30.kor nyitnak!
„Ho-hó, mennyi az idő?” Néztünk egymásra, mikor mögöttünk megszólalt Vincenzo Corleone ír kuzinja, a zongorahúrral trimmelt hangszálával: Még öt perc van srácok!
Mondanom se kell, észak-dublin junkie társadalom krémjével osztoztunk a várakozás édes gyönyörén, és kedélyes boj-boj-ozással búcsúztunk, ki-ki hóna alá szorítva kedvenc nedűjét.

 12. tib0ru — 2011-09-09 14:50 

De legalább úgy érezhettétek, hogy megdolgoztatok a piáért :-)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.