Húsvét – Bárányfej-leves

Kevés szívszorítóbb látványt tudok elképzelni, mint amikor egy szomorú szemű bárányfej néz rám egy – fortyogó levet tartalmazó – fazékból. A ponty is képes lelkiismeretfurdalást hozni az emberre, amikor kipislog a lakótelepi fürdőkádból, vagy amikor egy utolsó szemkontaktust próbál létesíteni a fejét levágni szándékozóval, de mindez eltörpül a húsvéti áldozati bárány tekintete mellett; az emlősök valahogy szívhezszólóbban tudnak nézni a halál küszöbén.

Az itt következő tárkonyos bárányfejleves tényleg világbajnok (még akkor is, ha utána három napig tárkonyosat – artemisia dracunculus – böfögünk, ami nem annyira zavaró a környezet számára, mint a fokhagyma vagy a midus balsamas; még operába is lehet vele menni, már ha erre van bárkinek ingerenciája), szóval a leves nagyon ott van a spiccen, csak a szemével, ó, azzal az érzelmekkel teli, melankólikus szemével kell kezdenünk valamit.

Például vájjuk ki egy kiskanállal. Természetesen a bárány likvidálása után.

Tárkonyos bárányfejleves – világklasszis!

Fél bárányfejet (ennek híján a combok csontos végét, a lábakat, a farkat és a nyakat), egy tüdőt, a szívet, veséket egy nagy fazékba főni tesszük bő lében, amely jól ellepi a benne levő húsokat. Sózzuk, pár szem feketeborssal, egy egész hagymával és kiskanál ecetes sós tárkonylevéllel, egy kanál étel-ízesítő porral legalább két óra hosszat lassú tűzön forraljuk. Az elején képződő habot leszedegetjük.

Amikor a hús már könnyedén leválik a csontokról, akkor levesszük a tűzről. Lyukas kanállal tálra szedjük a darabokat. A húst leszedegetjük a csontokról, a tüdővel, szívvel együtt apró kockákra vágva félretesszük.

Egy nagyobb lábasban kevés olajon megfuttatunk egy (vagy három) evőkanál lisztet, ameddig kihabosodik, majd hideg vízzel feleresztjük, és hozzászűrjük a hús levét. Ha gombóc nélküli krémes levesként akarjuk fogyasztani, akkor 3 kanál lisztet használunk. Amikor felforrt, beletesszük a felaprított húsokat, egy szelet citromot (héjastól!) és még egy kiskanál tárkonylevelet (lehet szárított tárkonypor is, de ennek az aromája gyengébb, többet kell tenni belőle), majd balzsamecettel, borecettel vagy citromlével, esetleg a Romániában kapható Borş Magic Knorr–ral kellemesen savanykásra ízesítjük. Ha kell, kis cukorral vagy édeskével lehet szelídíteni az ízén.

A krémleves változatnál tálalás előtt hozzáadunk még két tojássárgával és fél deci tejföllel készült habarást, de ezzel már nem forraljuk fel, mert kicsapódik.

A gombócos változatnál ugyanúgy ízesítünk.

És akkor lássuk a  maceszgombóc (pászkagombóc) elkészítését.

  • Temesváron a macesz felekezetközi nyersanyag volt, különösen húsvét környékén: románok, szerbek, magyarok és svábok is használták a zsidókon kívül. Persze a zsidó hitközségtől lehetett vásárolni, akárcsak az izraeli borokat, a Carmel konyakot vagy a szárított datolyát – ezek a csemegék ugyanis kizárólag ott voltak beszerezhetők. A vásárlásnál nem mindig kértek felekezeti igazolást, elég volt csak odakacsintani, ezért mi, gojok is megkóstolhattuk ezeket a finomságokat. Ha a hitközség bekeményített, megkértük valamelyik zsidó barátunkat és el volt intézve.

Jöjjön tehát a pászkagombóc receptje:

Két lemez pászkát egy mély tálkában kézzel elmorzsolunk, hozzákeverünk két evőkanál lisztet, egy evőkanál búzadarát (grízt), egy kiskanál olajjal meglocsoljuk, majd ráverünk két egész tojást; csipet sóval, késhegynyi borssal sűrű galuskamasszává keverjük. Hagyjuk állni 15-20 percet, hogy a száraz macesz magába szívja a nedvességet. Ezután a forró levesbe mártott kiskanállal apró gombócokat próbálunk formálni belőle. Ha esetleg nem eléggé formálható, még kevés liszttel az állaga sűríthető.

Az állandó csendes forrásban levő levesbe mártott kiskanállal egyenként beszaggatjuk a teljes gombóc masszát és utána még 5-10 percig forrni hagyjuk.

Tálaláskor a nem fogyókúrázók tejföllel dúsíthatják.

Következő posztunkban a töltött bárányelejéről olvashattok.

1 hozzászólás

 1. rognork — 2012-04-04 13:45 

Ez egy baromi jó ötlet, hogy ilyen posztokat teszel ki. Bárányfejet én is ennék, de nem vágnék bele a munkába. Görögországban elég szarul nézett ki a bárány és kecskefejes pult.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.