Enni Pozsonyban – a Slovak Pub

Itt ismét Csuri beszél!

Hát először is, kedves feleim, aki Pozsonyban járt és azt állítja hogy egyetlen nyavalyás kocsmát nem talált, nos az, háááát, nagyon béna kell hogy legyen.

A belváros telidesteli van kávézókkal, éttermekkel, kocsmákkal és egyéb olyan helyekkel, ahol enni-inni lehet, és ezek között nagy számban vannak roppant kellemes és hívogató helyek is. Ráadásul amikor ott jártunk (november vége, hétköznap), majd’ mindegyik tele is volt, főleg a kávézók. Munkaidőben. Szóval van élet :)

Az egyik érdekesség, szintén a belvárosra koncentrálva, hogy a látnivalók egy nem elhanyagolható része a kapualjakban és a kis belső udvarokban van. Olyasmi belső udvarokra tessenek gondolni, mint a budai várban, még ha kevésbé flancos is, de hangulatában azokhoz áll a legközelebb.

Ezekben az udvarokban, bejárókban és átjárókban pedig éttermek és kocsmákok is vannak, méghozzá imho a legjobbak pont így bújnak meg a háztömbök mélyén. Amint a mellékelt ábra is mutatja, amelynél a két szék-szobor egy kézműves műhelyt hivatott reklámozni. De kiskocsma is vagyon ugyanott…

És a kapualjakon keresztül elérhető kocsmák közül is a leglegebb a nemes egyszerűséggel csak Slovak Pubnak nevezett műintézmény – legalábbis szerintem.

A pub ugyan valami globalizált pfúj-pfújságra emlékeztet bennünket és rögtön a McDonald’s képe settenkedik elő a háttérben, de higgyetek nekem: itt a „slovak” név dominál. Már-már népnemzeti felütéssel, amint azt rögtön látni fogjuk illusztrációilag.

Na jó, ez a felirat még multikulti, de a berendezésből már előtűnik az a népi beütésű retró, amely áthatja a helyet.

Kezdjük azzal, hogy az utcán csak a felirat látszik, és aki nem eléggé gyakorlott, észre sem veszi hogy né, itten van valami a kapualjban.

Utána egy homályos lépcsőn ebbe a kis előtérbe jutunk fel, ahol a faragott szláv faszent mellett jól elfér a falon a római (??) férfiú és a szlovák nyelvű rigmus, a petróleumlámpa, a pácolt gerendák és a magyar szemnek rögtön feltűnő kettőskereszt csupán tovább gazdagítja a szemet gyönyörködtető eklektikát.

Egyébként ebből a kis előszobából legalább három helyen lehet behatolni magába a pubba, amely vagy 6-7 kisebb-nagyobb szobából/teremből áll, amelyek közös jellemzője: olajjal beeresztett hajópadló, pici kis vaskályhák a sarokban, ahány szék és asztal, annyi féle (de mind a tonett-parasztbútorok tengelyen helyezkednek el; mondjuk fröccsöntött műanyag – mindannyiunk hatalmas megkönnyebbülésére – nincs…)

Ilyen az utcai nagy terem:
és itt várta Csurit a finom kis söre:
De azt ígértem, hogy képileg bizonyítást nyer a SLOVAK elnevezés népi-nemzeti vonulata is, hát tessék:

A felirat mindeddig megfejtetlen, várjuk a megoldási javaslatokat! Például, csak kedvcsinálónak: ‘Ha nem volnék szlovák, állnék, mint a cövek’, stb.
A bárpult melletti részen kis népművészeti (??) bolt (!!) is üzemel, jó ütemérzékkel kapni benne slovakpub feliratú pólókat (ezek az étlapon is fel vannak tüntetve!!), hófehér báránykát, fekete és barna fából faragott szlovák parasztokat magyaros pödörtkalappal, miegymást…

Ha mindezek után azt gondolná valaki, hogy nem tetszett nekem a hely, akkor közlöm, hogy IMÁDTAM, mert van hangulata, finom a sör, roppant kedves és angolul folyékonyan beszélő fiatal srácok a kiszolgálók, és a juhtúróval töltött kis tésztatáskácskák sok sültszalonna kockával és rengeteg tejföllel pedig isteni eledel!!

Bryndzové pirohy (de a halusky is baba!!) so slaninou.

Minden szobát, a külön történetükkel, és az egész étlapot (amely dizájnban modern, de tartalmában tele jó autenticski helyi ételekkel) meg lehet kukkolni a szuper honlapjukon. A kis vaskályha mellett pedig a faluról összeguberált, kissé kopottas, de annál családiasabban rusztikus asztalokra nyugodtan ki lehet rakni a laptopot és mehet az internetezés: wi-fi free zone.

Én szeretem az ilyen kombinációkat. És biztosan tudom, hol fogok ebédelni, ha újra Pozsonyban járok.
Té kiegészítése: Azért a, khm, a radikálisan magyar nemzeti érzelmű baráti társaságok lehetőleg ne itt tartsák a Trianon-megemlékezést… Ezen a fenti képen olvasható, és szlovák nemzeti öntudattól duzzadó mondat arra enged következtetni, hogy jó hely ide, klassz kaja oda, Vona Gábor azért ne szervezze ide a szülinapi buliját.

9 hozzászólás

 1. MuellR — 2011-03-30 16:53 

Remek kedvcsináló! :)
Ha lehet a google és egyéb translator-okban bízni, a kedves felirat olyasmit takar, hogy „Ha hív a Szlovák, feltétlenül térj be”. Persze ezt én bogoztam ki, a fordító hatásfoka közismert. Igény esetén megkérdezem szlovák ismerősömet, ő talán pontos angol fordítást tud adni. Cseheknél még ittasan is megértettük egymást, nem lesz gond! :)
A teremben, ahol Csuri fogyasztott, jó látom, hogy Benes és barátai, vagy hasonló történelmi hírességek lógnak? A csillár körüli Cirill-Metód glória roppant bájos. :)
Amúgy valóban hangulatosnak tűnik. Egyszer kipróbálom :)

Köszönet a regisztrációs segítségért! :)

 2. Mángorló — 2011-03-30 20:49 

Nekem Ján elvette a kedvem a szlovákiai pénzköltéstől, sajnálom. Meg az a barátságtalanság, amivel 2 hete Donovalyban kiszolgáltak két tejeskávéval. Majd ha normálisan állnak a magyar túristákhoz esetleg. Ha majd egyszer megbocsájtok.

 3. tib0ru — 2011-03-31 01:49 

Szívesen! Ugye-ugye, hogy nem is volt olyan nehéz..?

:-)

Amúgy meg innen is üzenem az illetékeseknek, hogy előbb-utóbb valamit csinálni kéne ezzel a botrányos regisztrációs dologgal, mert legalább tíz embert ismerek, aki nekifutott és nem jött össze nekik, pedig nem a leghülyébbek a piacon…

Aztán csodálkozik a postr, hogy kevés a komment és a regisztrált tag.

Hát olyan sokan nem is fognak beregelni, ha fél óráig tart, amíg rájön az ember, hogy mit kell csinálni.

 4. tib0ru — 2011-03-31 01:51 

Az az igazság, hogy turistaként én se megyek szívesen az északi szomszédokhoz, max. átutazóban, biznisztripp, esetleg egy sörtúra valahová a határ közvetlen szomszédságába.

 5. naba — 2011-04-19 21:42 

régóta olvasom a konteóblogot, most unalomból tévedtem át ide, és látom jártál a slovak pubban, a legfelkapottabb helyi kocsmában. leginkább persze diákkocsma, és annyira szeretik az emberek, hogy már klisé

először is, a nemzeties hangulat ne tévesszen meg! a tulaj, alojz hlina, nagy csávó:
ellopta a sns (slota pártja) pozsonyi székhelyéről a nemzeti lobogót,
a parlamentre ki akart akasztani egy táblát, hogy alkohol befolyásoltsága alatt belépni tilos,
amikor a mein kampf megjelent hivatalos nyomtatásban, nyilvánosan elégetett pár példányt a főtéren,
komáromban elnézést kért khm, egyes szlovákok viselkedéséért a magyaroktól, kérte, legyenek türelmesek és hagyják, hogy slotát és a hozzá hasonlókat ők maguk intézhessék el
egyszóval aktivista a javából. idézem: az én szabadságom ott ér véget, ahol a másik emberé elkezdődik
úgyhogy ezt a slovak dolgot csak úgy kell értelmezni, hogy mindenkinek büszkének kellene lennie arra, ami. (bár nem tagadom, engem is zavar, hogy pont magyarul nincs kiírva a wilkommen, dehát lengyelül sincs, úgyhogy na)
leginkább egyértelműen slotát kívánja elküldeni melegebb égtájra, magyaráznom nem kell asszem, hogy mért

persze nem fenékig tejfel ez se, hallani, hogy a diákmunkásoknak nem ez hely a legideálisabb kereseti lehetőség, de mi az?
a barátnőmet és két akkori osztálytársát kitessékelték pár éve, azaz nem engedték be őket, mert kettejükön sokfűzős, vasorrú bakancs volt, ás ezt másoktól is hallottam már, szóval az extrém dolgok ellen kicsit talán túl görcsösen próbálnak védekezni, de ilyen névvel és ismert aktivista tulajjal talán érthető
mint az elején írtam, mostanra inkább klisé, ráadásul mindig rengetegen vannak, a személyzet pedig nem profi, mindezek ellenére úgy gondolom, hogy aki pozsonyban vendéglátóipari egységbe óhajt betérni, feltétlen próbálja ki

ja, a felirat annyit tesz: Ha szlovákot kurjantasz, ember legyen, aki megfordul! (a 19.századi, azaz elsőgenerációs szlovák értelmiségtől ered)

üdv
naba

 6. tib0ru — 2011-04-19 22:50 

Hú, nagyon köszönjük a tartalmas kiegészítést és pláne a háttérinformációkat! Alojz Hlinától pedig elnézést kérünk, ha akaratunkon kívül megsértettük volna akár őt, akár a jóravaló szlovák embereket; ilyesmi nem állt szándékunkban!

Alojz Hlina for President! Felőlem még idehaza is :-))))

 7. naba — 2011-04-20 14:26 

Igazán semmiség, örülök, hogy hozzájárulhattam a bloguniverzumotok virágzásához!
Sértődésről szó sincs, csak bátorításként írtam. Mert ha csak úgy magamban betévedtem volna a slovak pubba, bizony nekem is átfutott volna az agyamon, hogy vajon mennyire tanácsos ide magyar társaságnak betévednie, neadjisten félhangosan társalognia?
Ráadásként pedig jön ehhez a szlovákok alaptermészete, ami nem ad okot sok bizakodásra, saját tapasztalatom legalábbis az, hogy amíg nem kerül sor nyílt konfrontációra, mindegyikük arcáról inkább ellenszenv olvasható le – de ők csak ilyen mogorva kis népség, nem kell személyesen venni:)
Legalábbis a dél-nyugati negyedben nem, főleg észak- és közép-sk más tészta, ott valami okból nagyon hatékony a kommunisták agymosó-programja (a pozsonyi szlovák értelmiség kifejezése, úgyhogy nem csak egy magyar a magyarnak duma), nekem is vannak negatív élményeim.
Igazából ez egy érdekes téma, kezdve azzal, hogy fiatal nép, kicsi és hatalom nélküli, folytatva a gyakorlattal, hogy a fiatalt és a gyöngét kihasználjuk és semmibe vesszük, megspékelve a szomszédok közti általános rivalizálással, hisz a nagy nyugatiaknak is beletelt párszáz évbe, míg barátian tudnak egymáshoz fordulni, blablabla….

na nem piszkolom tovább a kommentfelületet,
szép napot!
naba

 8. veszettkutya — 2012-06-19 17:01 

Szia!
A fickó a falon nem római,hanem
Pribina,a „szlovák” fejedelem.Legalábbis
ők szívesen elhiszik ezt a verziót,bizonyára simogatja az
egójukat.A másik falon,abban a betyáros sapkában
Juraj Jánošík látható,aki amolyan szlovák Rózsa Sándor.
Egyetértek az előttem szólóval,ők ilyen kis mogorva
népség :D nem kell mindent személyes sértésnek venni.
Mindenesetre nekem kedvet csináltál a kocsmához.
A Felvidékről származom,bár évek óta külföldön élek,
ha arra vezet utam mindenképpen benézek.
Üdvözlet,és csak így tovább! :D

 9. tiboru — 2012-06-19 18:10 

Köszi a kiegészítést, és gyere még!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.