Enni Portugáliában – a bacalhau

Egyetlen, Portugáliáról szóló beszámoló sem lehet teljes a bacalhau megemlítése nélkül. Portugália bacalhau nélkül olyan lenne, mint Franciaország bor, Anglia köd, vagy Magyarország hazudós politikusok nélkül: elképzelhetetlen és unalmas.

A bacalhau becsületes magyar neve tőkehal (gondolom ezért nem lehetett kapni a kommenizmus alatt a Vasfüggönyön innen), latinosoknak és állatorvosoknak: gadus morhua, a portugál konyha egyik megkerülhetetlen eleme. Szárítják, majd sóban tartósítják (sok sóban, rengeteg sóban), ezért elkészítés előtt órákkal (néha napokkal) be kell áztatni.

Egy magára valamit is adó portugál háziasszony legalább húszféle tőkehalas receptet ismer, de a közkeletű vélekedés szerint 365 elkészítési módja van, tehát az év minden napján más-más bacalhau-kaját ehetne az, akit jogerősen erre ítélt a Portugál Legfelsőbb Bíróság.

Ilyen borzasztóan néz ki a szárított, sózott tőkehal a közértekben. És ne apró  haldarabkákat képzeljetek el, hanem 70-80-100 centi hosszú, 40-60 centi széles lepedőket.

Amikor arra jártunk, kipróbáltuk, Csurinak nagyon ízlett. Ha választani lehet, én megmaradnék a véres marhaszték mellett, tisztelettel.

Kóstoltad már? Ízlett? Miért nem?

A sors (és a globalizáció) iróniája, hogy az utóbbi időkben Norvégiából importálják. Ez olyan sokkoló lehet szegényeknek, mintha az oroszok a napi betevő vodkájukat mondjuk Dániából szereznék be. Vagy mintha idehaza a fokhagyma Kínából érkezne.

Ja, hogy onnan érkezik..?
Még egy hasznos adalék: a bacalhau mellé száraz vörösbor dukál, hiába halnemű a kaja.

További érdekesség: a világon sok száz „Bacalhau Akadémia” található, ami (nevével ellentétben) nem tudományos vagy oktatási létesítmény, hanem a portugál diaszpóra találkozási, étkezési és szórakozási, intézményesített helyszíne, mint a „Magyar Házak” szerte a világon.

Az intézmény-hálózat címere egységes (itt balra a luxemburgiét láthatjuk), s blogunk szorgalmas olvasói ráismerhetnek az armilláris szférára (mint portugál nemzeti szimbólumra), illetve a szárított tőkehal-formájú micsodára a középpontban (igen, az nem a Batman, csak hasonlít!), továbbá a portugál nemzeti színekre.

Tudja valaki, hogy idehaza van-e Bacalhau Akadémia? Egyszer elmennék.

És portugál kaja ide vagy oda: ne feledkezzetek meg március idusáról…

Nincs

Nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.