Tavaszi vacsora

Milyen is legyen egy április közepi, alig-húsvét-utáni vacsora, ha vendégeket hív az ember??

Hát esetemben legyen benne bárány mindenképpen, és friss zöldek. Előételnek is a húsvétra visszahajazó házi füstölt sonka és kecske ‘telemea’ (sóstúró) tűnt adekvátnak.

Bár a sütemények meg a sütés nem az én asztalom, de most szerettem volna valami kis könnyű desszertet, és lett is: 10 perces, mégis mutatós és nagyon finom!

Az előételt akkor éppencsak megmutatom, nincs sok magyarázni való rajta: a saláta egyszerű zöldsali, színesítésként a kaliforniai paprika és az úgynevezett “datolyaparadicsom”.

A kis hazánkban kapható paradicsomokkal kapcsolatban meglehetősen sarkos a véleményem; röviden azt mondanám: mind szar, na de ilyet mégsem írhatok egy gasztroposztba. Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy nem jók, na. Az a klasszikus, “szép kerek”, na az a legrosszabb, és majdnem mindig mindenhol csak azt kapni.
Néha, kivételesen, nyáron valamelyik piacon elkaphat az ember egy-egy nénit, aki valami más fajtát is árul, például azt a nagy göcsörtös, lilás színűt, amiről a héja minden forrázás nélkül lejön – ha tudjátok, mire gondolok.
Nos, télen még ennél is rosszabb a helyzet, de a fenti képen is látható kis hosszúkás fajtának van valami íze, még ha nem is tökéletes.

A báránysült rész-le-tek-be menő elkészítését olvassátok el itt. A mostaninál sem volt nagy újítás, a fokhagymával való tűzdelés az egy ‘must’, a fűszerezés pedig mindig úri kedvemtől függ :)

Most szárított bazsalikom és római kömény volt a fő motívum. Ami újdonságnak számít, az a tepsi. Ez egy olyan, inoxból készült darab, amihez van egy rács, ami kb. 1 centire megemeli a rárakott cuccokat a tepsi aljához képest. Mint mindig, most is vizet töltöttem alája, annyit, hogy a húsok ne ázzanak benne. Ha nem lenne egyértelmű: egy hátsó combot és egy nyakat látunk a képen.
Tettem mellé félbevágott krumplikat, meg negyedbe vágott lilahagymákat (amik gyönyörűen szétolvadtak), és perverz módon, csak a lébe bele 4-5 nagy darab gyömbért. Össze is kevertük a krumplidarabokkal, és volt nagy meglepetés…..

No de ígértem desszertet is. Íme: az a helyzet, hogy édesség sütögetése terén nem vagyok annyira büfé. Mindig biztatnak, hogy milyen könnyű, miért nem tanulok bele? Nincsenek kétségeim, hogy meg tudnám tanulni – de inkább nem :) Önvédelem.

Néha azonban mégiscsak kell készíteni valamit a szokott gyümölcssalátámon túl is, amire ez most jó példa. A kis kosárkákat bátrak, elszántak, időmilliomosok és konyhatündérek megsüthetik maguk is, én azonban galád módon vettem. Készen. És kiválónak találtam! A kosárkába főzés nélkül, porból készíthető vaníliás krém van (ez is nagyon finom, nem túl édes, nem zsíros), a friss gyümölcs mellett pedig aszalt cseresznye és vörös áfonya.

Nem állíthatnám, hogy nagy gasztronómiai mutatvány, a végeredmény mégis fennséges. A befektetett munka per eredmény arány pedig világbajnok!

Mondanom sem kell, hogy a variációk számának csak a fantázia szab határt: a krém és a friss vagy szárított gyümölcsök sokaságát kombinálhatjuk az évszaknak és kedvünknek megfelelően.

Jó étvágyat!

4 hozzászólás

 1. Bigjoe(HUN) — 2012-04-15 20:13 

A “bóti” paradicsomnak ilyenkor még mindig kocsánya van, normálisat a magyar foliasátras termékek megjelenéséig, de inkább a szabadföldi terméséig nem kapni. A marokkó, spanyol,stb. a komposztba való, bár annak drága.

Én egész évben tartok a lakásban paprikát (chili), jövöre koktélparit is fogok, télen is kell a zöldség.:)

 2. gloriamundi — 2012-04-15 20:49 

Végre frissült :-) A sárgarépa ellen nincs kifogásod? Nekem az a szívfájdalmam, h igazán finom, nyersen ehető kevés van. Paradicsomból leginkább a koktélt szeretem, de az persze nem a legolcsóbb fajta.
Az édesség biztos nagyon fincsi volt. :-)

 3. tiboru — 2012-04-16 08:16 

Hát az az igazság, hogy az eper inkább szép volt, mint ízletes :-)

 4. csuri — 2012-04-16 09:42 

A sárgarépák terén sztem jobb a helyzet, pl. ez ami a képen van, kifejezetten zsenge, leves és édes volt. Általában azok, amit csomagban (kötegben) árulnak, sok zölddel rajta, és még vékonykák, na azok a jók.
A koktélpari egy verziója ez a datolya-paradicsom, próbáld ki. Az árával kapcsolatban nincs semmi vigasztaló hírem, de a koktélparadicsom árával kb szintben van.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.