Főtt nyelv

Hát ez aztán egyszerű lesz – ígérem -, mint a barlangrajz. Nincs olyan ember, aki ne tudná elkészíteni. Finom, olcsó; mi kellhet még? Napjainkban, a mindenféle, ismeretlen összetételű felvágottak korában, amikor egy virsli vagy szalámi eredeti alkotóelemei olyan homályba burkolóznak, mint a Coca-Cola receptje, egy színtiszta, azonosítható húsdarabot az asztalunkon, majd a tányérunkon tudni: kész felüdülés. A dolog lényege: veszünk nyers sertésnyelvet, megfőzzük, majd – melegen vagy hidegen – megesszük.

 

Így néz ki ő nyersen. Lehet, hogy nem a világ legesztétikusabb húsdarabja, de nem a szépségéért szeretjük. Már ebben az állapotban meg lehet próbálni a fehéres színű bőrt leráncigálni róla, de nem javaslom: megfőzés után sokkal könnyebb. Úgyhogy első körben elég lesz jó alaposan megmosni, majd mehet is a fazékba:
Ugyanolyan zöldségekkel főzöm meg, mint bármely húslevest, mitöbb: a levéből tényleg húsleves is lesz, nem túl meglepő módon.

De most koncentráljunk a húsos részre.

Ami csak fő, csak fő…
…és közben olyan habosodást produkál, mint amit például kocsonyafőzés közben tapasztalhatunk. A habot időnként leszedegetjük, majd tovább főzzük a cuccot, amíg a nyelv már puha; ezt időről időre villával lehet kipróbálni.
Kiszedjük a forró vízből és hagyjuk kicsit hűlni, de csak kicsit, amíg már kézbe fogható! Ha már nagyon megdermedt, nehezebben jön le a bőre.

Ezt a fehéres bőrt kell lehúzni róla. Van, ahol szépen leválik és gyakorlatilag lehámozható a húsról, de van, amikor nem jön magától, akkor vékonyan levágjuk.

A hús maga fogyasztható azonnal, melegen is. Tormával, mustárral, kenyérrel.

Készíthetünk hozzá bármilyen mártást (kapor, vadas, fokhagyma…), és ekkor felszeletelve, esetleg körettel (krumplipüré, rizs, zsemlegombóc) komplett második fogás. De a legkézenfekvőbb felhasználási módja, ami – azt hiszem – egyszerűen nem jut eszébe az embereknek: ha kihűlt, akkor felszeleteljük és felvágott helyett esszük.

Jóval olcsóbb és messze jobb, mint a kitudjamiből készülő „disznóságok” jelentős része, s pontosan tudjuk, mit eszünk: színtiszta húst, sőt: izmot, melynek zsírtartalma messze alatta marad a klasszikus felvágottakénak.

11 hozzászólás

 1. Bigjoe(HUN) — 2012-04-11 16:33 

Pörköltben is király!

 2. bibo65 — 2012-04-12 11:06 

Annak idején mi olyan nagy becsben tartottuk, mint a téli szalámit. Egy gyerek egy vacsorához csak egy szeletet ehetett belőle, egy kis tormával, fehér kenyérrel. Ennek persze az lett a vége, hogy a spájzban rejtélyesen fogyatkozott a nyelv mindig, szegény macsak meg érdemtelenül állta a szülői fegyelmezést…
Családom nagyon szereti, bár ha jól emlékszem, nagymamám kicsit máshogy főzi. Majd jól megkérdezem tőle, hogy mi a titka!

 3. tiboru — 2012-04-13 00:06 

Persze, jöjjenek a tippek!

 4. rognork — 2012-04-13 13:41 

És disznósajt szerű cuccot hogy lehet ebből csinálni? Egyre jobban gusztálom ezt kaját.

 5. tiboru — 2012-04-13 16:24 

Gondolom, egészen apróra kell vágni, majd valami zselatinos cuccal (kocsonyaszerűséggel) össze kell keverni, majd jól lehűteni, oszt ennyi… Persze nem árt bele egy kis zsírosabb adalék sem (mondjuk csülökhús).

 6. geza2 — 2012-04-14 07:38 

Bőr kell bele, attól ragad, (fejhús, szív is menjen bele), aztán meg abalében főzni egy jó órát, aztán másnapig préselni, 10 napig füstölni.

No megyek is disznósajtot beszerezni :-)

 7. tiboru — 2012-04-14 10:47 

Jó döntés :-)

 8. csetel — 2012-04-13 19:51 

Tejfölös majonézzel, laskára vágott lila hagymával, petrezselyemzöldjével összekeverve mennyei eledel.

A marhanyelvből készült vadas pedig nekem a vadasok királya. :)

 9. tiboru — 2012-04-13 22:45 

A marhanyelves vadassal kapcsolatos kijelentéssel a legmesszebbmenőkig egyetértek!

 10. csapos — 2012-04-14 22:49 

Tiboru!

A legfontosabb adalékanyagot kifelejtetted. :-) Utána, (előtte, közben) egy (két) korsó jó habos sör (pl. barna Krusovice).

 11. tiboru — 2012-04-15 11:10 

Én a műfajban (kontinentális barna sörök) az utóbbi időben a Köstritzer Schwarzbiert nyomom :-)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.