Karácsonyi töltött káposzta

Az a szokás, hogy Karácsonykor halat kell enni, engem (bevallom) mellbevert, mikor áttelepültem Magyarországra. Halat??? Szeretjük, rendben, na de Karácsonyra??

Mikor minden pendelyes kisgyerek tisztában van vele, hogy ilyenkor töltött káposzta dukál, füstölt húsokkal, előtte pedig borleves.

A borlevest majd Sanya leírja, a töltött kápit viszont most elmesélem én nektek, méghozzá oly módon, hogy kezdők is bátran belevághatnak! Semmi ördöngősség, bárki meg tudja csinálni!

Bár vannak olyan iskolák is, amelyek szerint édes káposztát, sőt, kelkáposztalevelet is lehet használni, az én felfogásom szerint a klasszikus töltött káposztához, pláne a karácsonyihoz, savanyúkáposzta levelére van szükség.

Be kell tehát szerezni két fej savanyított káposztát. Nem mindenhol lehet kapni, de a nagyobb piacokon, csarnokokban (vagy teszem azt a gyáli piacon) van. Levével együtt belapátolják pár zacsiba, csöpög, folyik, de hát ez egy ilyen műfaj. Ha gondban lennénk a szállítással, vigyünk magunkkal kis vödröt.

A levét ne öntsétek el, mert egyrészt jó innivaló, másrészt még lehet, hogy használjuk is.

Preparáljuk ki hát ezt a két fej káposztát.

Egyesével le kell fejteni a leveleket, vigyázva, hogy ne szakítsuk el.

A külsők rendszerint jó nagyok. Kettőbe kell vágni őket, de a vastagabb, eres részt ki kell vágni, az ugyanis nem elég rugalmas a hajtogatáshoz.

A reszliket, vagyis a vastag ereket, meg ami még leesik a tölteléknek való lapik igazításánál, tegyük félre, ezekre is szükség van, nem szemét!!!

Mindaddig folytatjuk ezt a műveletet, amíg a káposztafej belsejéhez érünk, ahol a lapik már túl kicsik és kemények a töltelékhez.

Mindazt az anyagot, amit nem a megtölteni való levél, apróra összevágjuk és félretesszük. Itt a lenti képen még felvágás előtt látjuk ezt a reszlit!

Most nézzük mi kell a töltelékhez, meg az egyéb cugehőröket.

Vegák és gyengébb idegzetűek, valamint szigorú fogyókúrázók itt abba is hagyhatják… Sajnos ez az ünnepi eledel nem a fitnessz jegyében készül, de azért lehet kicsit enyhíteni az egészség érdekében.

A tölteléknek való hús kiválasztása egy olyan tényező, ahol elmehetünk a nagggyon népiesch felé, vagy lehetőségünk van picit visszafogni a kalóriákat.

Én sertéscombot vettem darálva, másfél kilót. Ez alapban nem túl zsíros, de megfelelő ízesítéssel nagyon finom töltelék lesz belőle. A megfelelő ízesítés pedig a következő: egy kis paprikás, friss, lehetőleg füstölt kolbász, amivel össze kell dolgozni.

Az így kapott húsmasszához rizset teszünk. Az arányokkal mindig bajban vagyok, mert szemre „mérek”, de ehhez a másfél kiló húshoz, (plusz a 25 cm kolbász) kb. 230-250 g rizset tettem.

A töltelékhez lehet tenni még borsot, fokhagymát, egyéb fűszereket, de én nem tettem, mert szerintem nem kell túlragozni. Még sokminden kerül a lábosba, majd meglátjátok, úgyhogy a húsmassza esetében javaslom a minimálfűszerezést.

Itt kerítek sort egy fontos figyelmeztetésre, a SÓZÁST illetően: a húst, ha rám hallgattok, egyáltalán nem sózzátok meg!! Mert: van só a kolbászban, amit belegyúrtunk, sós a savanyúkáposzta is (sőt!! néha sajnos túl sós, ilyenkor kicsit áztatni kell, vagy csak leöblíteni hideg vízzel), és sósak a további húsok is.

Lássuk most ezeket a további összetevőket.

Lehet mást is választani, nekem most ezek voltak szimpatikusak.

Főtt császár (lehet persze nem főtt verzió, sőt akár paprikás burokban is), egy pici darab ún. erdélyi szalonna és füstölt oldalas. A kolbászt már láttuk: belekerült a töltelékbe. Valami füstöltet mindenképpen ajánlok a kiegészítők közé, de persze lehet kevésbé zsíros darabokat is választani.

Bár tartok tőle, hogy Té tiltakozását fogja kifejezni, de akár füstölt pulykahús is használható, ami egyáltalán nem zsíros, de vehetünk füstölt kolbászt, csülköt, vagy amihez gusztusunk van. Ha rám hallgattok, többféle ilyen husit is beszereztek, jót tesz az íz-összhatásnak.

Tiltakozásom fejezem ki a pulykahús (és bármiféle szárnyas) vonatkozásában, legalábbis ebben az összefüggésben! A töltött káposzta készüljön emlősből!

A füstölt oldalas rendszerint nagyon sós, összevágás után kis ideig áztattam.

Az összetevőket felvagdostam,

majd egy kiszemelt (nagy) edény alját megágyaztam a vágott káposztával, és rárakosgattam a háromféle húsból:

Mikor ez megvan, el lehet kezdeni a töltelékek készítését.

A bal tenyerembe teszek egy preparált káposztalevelet, a jobb kezemmel (érdemes folyóvízzel kicsit bevizezni) belemarkolok a töltelékmasszába, és megformálom. Hogy mekkora lapihoz mennyi töltelék kell? Hát ezt ki kell tapasztalni. Lehet nagyon apró töltelékeket készíteni, de azért az macerás; én nem bánom, ha nagyobbak. A töltelék-káposzta arány is szabadon variálható, én szeretem rendesen beburkolni a húst, szóval káposzta is legyen a tölteléken.

A végeit finoman be kell nyomkodni, számítva rá, hogy amikor fő, a rizs megdagad, tehát ha nagyon szorosan beburkoljuk, akkor a káposztalevél kirepedhet.

Szintén erre a növekedésre számítva nem javaslom nagyon szorosan egymás mellé slichtolni a töltelékeket. Rakosgatjuk a lábosba a töltelékeket, teszünk még közéjük a húsokból, a tetejére pedig megint szórunk a vágott káposztából, és további húsos szeleteket teszünk rá. És felöntjük hideg vízzel úgy, hogy szinte ellepje az egész cuccot.

Ha nem lenne elég az összevágott káposzta, akkor lehet hozzá tenni még sarvalt savanyúkáposztát, bár mostanság a vágottnál gyanítom, hogy ecetezik (is), nem csak a természetes erjedéstől savanyodik. A savanyított fejeskáposztánál ez eddig fel sem merült. Szóval a kettő nem feltétlenül egyforma ízű, de elférnek egymás mellett szükség esetén.

Az általam említett mennyiség (2 fej káposzta, másfél kiló darálthús, negyed kiló rizs) jó sok ám! Csak két nagy lábosban fért el:

A zöldfűszer, amit a tetejére szórtam, nagyon lényeges eleme az általunk kedvelt töltött káposztának: csombor (borsikafű) ÉS kapor. Igen, ne tessenek elájulni, ez a kettő együtt!! Nagyon kellemes ízhatást ad, és nem kell sajnálni belőle… Mindkét fűszer szárított formában van nekem, csak belemorzsolom és kész.

Fedő alatt, lassú tűzön főzzük, és időnként nézzünk rá (gyakran), mert ahogy a rizs elkezd megfőni, felissza a vizet. Töltsük utána!!!

Kóstolgassuk is a levét. Ha már főtt egy ideig, rögtön érezzük majd, hogy elég ízes, elég sós-e? Ha nem elég sós, akkor a káposzta levéből is adagolhatunk a léhez; egy-két gerezd fokhagymát, néhány karika füstölt szárazkolbászt lehet még hozzátenni.

Aranyszabály: a töltött káposzta nem frissen jó. Miután megfőtt, lefedve kihűtjük, és tartsuk hűtőben egy ideig (bő egy hetet, 10 napot is simán kibír, ha forráskor rajta volt a fedő és utána már nem nyúlkáltunk bele semmivel).

Második, sőt harmadik melegítéskor sokkal finomabb lesz!

Természetesen tejföllel.

Jó étvágyat, és Kellemes Karácsonyt!

17 hozzászólás

 1. whitebeard — 2012-12-24 22:47 

Hasonlóan csinálom én is. Egy lényeges különbséggel. Egyszer hirtelen felindulásból bográcsot raktam meg a hozzávalókkal, és irány szabad tűz. Őrzés közben a hidegben pálinkát kortyolgattam. Az eredmény fantasztikus. Nos azóta is csak így.

Kellemes Karácsonyt minden blogrepublik olvasónak!

 2. tiboru — 2012-12-25 13:42 

@whitebeard:

Köszönjük, neked is!

Hm, bográcsban… Végül is miért ne?! Egyszer mi is kipróbáljuk, köszi a tippet!

 3. sztupi — 2012-12-25 21:34 

Na akkor mar a karacsonyi halert erdemes volt atjonni Mo-ra :-)

 4. lorgerm — 2012-12-26 00:01 

Ejj, milyen erdélyi az, aki lábosban főzi a töltött káposztát és nem cserépedényben?
Este összeállítom, 2 kéménytéglát a tűzhely legkisebb lángjára, rá a cserepet, másnap délre kész a töltött káposzta. Próbáljátok ki!

 5. vagymegsem — 2012-12-26 10:36 

Semmi szénhidrát nincs benne.Miért nem sorolják a fittnessz guruk az ajánlott étkek közé?!

 6. rognork — 2012-12-26 20:17 

mi idén kihagytuk, ennek ellenére belecsilingeltem a mázsába pusztán hallével és kocsonyával.

 7. forgalomkorlatozas — 2012-12-28 23:21 

Gerslivel (hántol tárpa) is kiváló!

 8. goblin — 2013-06-12 22:28 

Kedves Csuri!

Nagyon, de tényleg nagyon hálás vagyok ezért a receptért. Olvasni is jó volt a leírást, aztán napokig csak arra tudtam gondolni, hogy azonnal töltött káposztát kell főznöm. Egyszer kb. 10 éve csináltam először, de nem sikerült úgy, ahogy jó lett volna, ha sikerül. Azóta meg sem próbáltam. Most vakon követtem a leírásod, és annyira tökéletes lett, hogy… A végtelenségig tudnám ragozni.
Úgy érzem, nem túlzok, ha azt mondom, ezzel az életminőségemen javítottál:D Mostantól nálam minden június 10-e Csuri nap lesz, „kötelező” töltött káposztával. Ezen a blogon a saját receptjeiteket nagyon szeretem, minden végigmegyek majd(a csiga projektre nem leszek képes…. de azon kívül: ), nagyon remélem, hogy írtok még saját főztöket!
Köszönöm még egyszer!
Egy lelkes olvasó-evőtök.

 9. csuri — 2013-06-18 15:24 

@goblin: goblin, ettől totál meghatódtam, de TÉNYLEG!!! Űdögél a zember és dolgozgat, és elmereng néha, hogy vajon letesz-e valami hasznosat az emberiség asztalára (mennyire passzol ez ide :)), és akkor jön egy ilyen visszajelzés! Na, máris érzem, hogy nem éltem hiába :)
Nagyon örülök, hogy a kis szájbarágós receptem működött, és még az ízvilágunk is a kedvedre van! Egyetek sok finom töltött káposztát, meg mindenegyebet, egészségetekre! Lesz még receptes poszt, fényképek már vannak, csak idő nincs megírni….

 10. marcell1981 — 2013-12-07 19:33 

És kb mennyi idő alatt fő készre?

 11. becsuszoszereles1k — 2013-12-14 22:04 

Ettol a kepgaleriatol mar elajultam, nemhogy az utana kovetkezo etvagygerjeszto leirastol! Asszem odavarazsolodtunk a konyhadba egy pillanat alatt!
Nagyanyam meg annyival egeszitette ki a technologiat, hogy az egesz koltemenynek a tetejere tett egy odapasszolo porcelantanyert, arra pedig egy, csak ilyenkor hasznalt nagy sima (kifozott, steril Duna-) kavicsot nehezeknek, majd erre a fedot.
Eljen a csombor, nagyapam is termesztette a kertben ( mer’ lucskoskaposzta sem mulhatott el csombor nelkul, nyami).
Nomost, a husok (jo, ilyen is van, nagyon finom, csak nem lehet annyira cifrazni, viszont emlos): daralt marha a toltelekhus; aztan ahogy Csuri leirta fuszerestul, rizsestul, levelestul, daraboskaposztastul.
Edes pirospaprikabol dobok a toltelekbe egy kis marokkoi pirospaprikat is, mert az nyugodtan olre mehet a szogedivel meg a kalocsaival. +egy cso chilipaprika a toltelekek koze dugva (ez a fajta epphogy csipos). A toltelekekre jon egy felkilos tombnyi fustolt pulykahus, es legujabb felfedezeskent, egy felkilonyi tomb (husuzemileg erlelt) bifsztek is. Na, ezeket majdan kiemelve a fazekbol – tormaval, szoszokkal kulon is elcsemegezhetunk rajta unnepekkor.

 12. becsuszoszereles1k — 2013-12-14 22:21 

Jee…most akkor tavaly van, vagy iden? Vagy toltottkaposzta tolteleknek tuno idogepben ulok (irok)!?:))

 13. csuri — 2013-12-21 19:18 

@marcell1981: Jaj, kedves Marcell, csak most láttam ezt a kérdést.
Ami ég rosszabb: nem tudom a választ, illetve nehéz egzaktnak lenni….
Lassú tűzön javasolom főzni, jó hosszan. Ez nagyobb mennyiségnél, mint a fenti két nagy lábosom, lehet akár 2-3 óra is!! Fedő alatt, és ellenőrizni ám, mert megissza a vizet, utána kell tölteni.
Remélem nem késtem el a válasszal :)
Jó étvágyat!!

 14. csuri — 2013-12-21 19:19 

@becsuszoszereles1k: Hihi :) Jól látod, ez tavalyi töltöttkápi, de idén ugyanilyen fog készülni, nevezetesen holnap!

 15. becsuszoszereles1k — 2013-12-22 18:37 

@csuri: :))
Szoval, ma!:) Ajjaj! Beindul a konyha szekcio! Nincs is annal jobb!:))
Az enyem is elkeszult!:)

A multkori bifszteket, ize, nem jutott eszembe a neve (ugyanis ritka vendeg az a labasomban; nade a komment kedveert!), javitanam: rostbiffre! Ami rogton mas!:)
Ezt a rostbiff wikit (cikket) a szaftosan gusztusos fotok miatt nem tudom kihagyni (nem szamit, hogy a szoveg svedul van, legalabbis nalam)!:))
https://www.google.co.il/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC0QFjAA&url=http%3A%2F%2Fsv.wikipedia.org%2Fwiki%2FRostbiff&ei=vyC3UvCRGYbQ7AaY5ID4Dg&usg=AFQjCNEMuKQGBjTvJL-P8jf375tG3AX_sg&sig2=SfaAj5quFI9ATrH-cu8YCw

Kellemes Unnepeket kivanok!

 16. csuri — 2013-12-22 19:20 

@becsuszoszereles1k: Hát, el kell ismernem, nagyon jól néz ki!! Főleg Té értékelné, elvégre ő a húsmániás a családban :) De egy ilyet még én is szívesen.
Köszönjük a jókívánságokat, nektek is minden jót!!

 17. becsuszoszereles1k — 2013-12-23 04:37 

@csuri:
Koszonet!
Nektek is hasonlokat!

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.