Inni Portugáliában – a caninha és a poncha

Ha portugál (madeirai) szesz, nem hagyhatjuk ki a caninha-t, a cukornád-pálinkát, ami a poncha alapanyaga. Ez (mármint a caninha) gyakorlatilag égetett szeszesital (de nem rum!), a 40-52 fokos vertikumban. A piacokon lehet natúr cukornádat is venni, amit el lehet rágcsálni (nagyon rostos és tényleg édes). Az üvegbe néha egy darabka cukornádat is beletesznek, akárcsak nálunk gyümölcsöt a vilmoskörte-páleszba.

A caninha amúgy bevándorló (a cukornáddal együtt); eredetileg Brazíliából importálták pár száz évvel ezelőtt, amikor még egy ország voltak, de a madeiraiak szerint (merthogy ott, a szigeten kóstoltuk) természetesen finomabb, mint a dél-amerikai eredeti.

A caninhából készül (a Nikita és a helyi borok után) a harmadik madeirai regionális nemzeti ital, a poncha. Ezt gyakorlatilag úgy kapjuk meg, hogy a cukornádpálinkához citromot és nádcukrot (vagy mézet) adnak. Eddig még nincs is benne semmi különös, de az a borzasztó, hogy melegen szervírozzák az ily módon osszepancsolt, 22-25 fokos (tehát egy átlagosnál valamivel combosabb likőr-erősségű) italt. Biztos nagyon durva érzés lehet ettől berúgni, illetve másnap felébredni.

Szerintem a ponchát az évszázados brit jelenlétnek köszönhetik a madeiraiak, hiszen kísértetiesen hasonlít a grogra, arra a borzasztó kotyvalékra, amit a szigetországban előszeretettel szervíroznak mindenféle fogadások alkalmával, de kocsmákban is. Hát oké: a nyirkos, szeles, ködös Angliában lehet, hogy ilyen cuccra vágyik az emberi szervezet, de Madeirán..?

Mivel olvasótáborunkban különösen erős a brazil-portugál vonal, kötelességemnek tartom ismét kihangsúlyozni, hogy a nádpálinka (amit Brazíliában cachaça-nak hívnak) nem azonos a rummal. Ez utóbbi ugyanis melaszból (vagyis cukorszirupból) készül, míg a caninha (és a cachaça) magából a cukornádból kipréselt léből.

5 hozzászólás

 1. MuellR — 2012-05-04 10:01 

Jól hangzik. Ízben mennyire hasonlít a cachaçára? Mert azt csak caipirinha, vagy egyéb ízesített formájában tudtam legyűrni. Mondjuk így kvázi limonádéként egész jól hangzik. Leszámítva a hőmérsékletét. De talán még afelett is szemet hunyok miután megtudtam, hogy egyik barátom mikrózza a töményeket. (Rideg mi?) Vajon sörrel felöntve milyen lehet? Ha már szóba került Nikita is. Van ezeknek valami normális italuk is? Tombolnak bennem a kérdések.

 2. tiboru — 2012-05-04 12:29 

Hú, remélem felbukkannak a portugál- és brazil-szakértőink, ők azért autentikusabbak a válaszadás terén :-)

Amennyire meg tudom ítélni, a caninha szoros rokoni kapcsolatban van a cachaçával (hogy ne mondjam: a mi ízlésünkhöz képest ugyanaz), noha a brazil verziót kevésszer kóstoltam. Konkrétan kétszer, és és bizony nagy küönbséget nem éreztem, talán annyit, hogy a brazil egy kicsit büdösebb volt :-) (biztosan van ezerféle cachaça…)

Sörrel felöntve olyan lehet, mint a „matróz ízesítésű magyar szeszesital” (biztosan láttál ilyen címkéjű üveget) és a Kőbányai kombó: ínséges időkben ezzel is beéri az ember, de ha nem muszáj, hanyagolja :-P

 3. MuellR — 2012-05-04 12:53 

Hajaj! Én csak tengerész ízű szeszes italnak hívom :) Komolyan. Miből lehet, ha már rumnak sem lehet hívni? (tudom, tudom. patikaszesz, desztillált víz, rum aroma, na de akkor is.)

Amúgy a szegény ember leleményessége határtalan. Csak azt sajnálom, aki kitapasztalta melyik tömény ihatatlan sörrel elegyítve (szvsz az összes).

 4. tiboru — 2012-05-04 18:23 

Kellő tisztelettel bár, de vitatkoznom kell: vodkával egészen tűrhetően fel lehet javítani a nagyon szar sörök ízhatását: egy feles vodka belelöttyint egy korsó sörbe, majd két (max. három) húzásra leküld. Ha az ital elég hideg, még pasztőrizetlen ukrán sörrel is elviselhető (ki van próbálva!)

 5. MuellR — 2012-05-05 13:13 

Igaz. Amikor végigzongoráztam az ízeket és elegyüket elmémben, botor módon kifelejtettem a vodkát. Megyek és kukoricára térdepelek, aztán megkorbácsolom magam. Nem is tudom hogy fordulhatott elő, pedig ittam fent nevezett „koktélból”, sőt már forralt bort is dúsítottam vodkával.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.